Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Oglinda-oglinjoara!! I. Scurta istorie a oglinzii


Oglinda egipteana de cupru
Oglinda chinezeasca de bronz
Galeria Oglinzilor, Versailles

Oglinda, un articol atat de comun in zilele noastre, are o istorie straveche si fascinanta.
Ea incepe cu prima dorinta a omului de a-si reflecta chipul in ceva mai mult decat un simplu ochi de apa. Cu 6.000 de ani i.C, primele oglinzi erau bucati slefuite de obsidian (o roca vulcanica). 3.000 de ani mai tarziu, mestesugarii din Egipt si din Mesopotamia propun oglinzile din cupru lustruit, iar cei din China descopera ca bronzul slefuit bine are proprietati reflexive.
Oglinda incepe a fi asociata cu sticla incepand cu sec. I d.C., cand in Sidon (Libanul modern) apar bucatile de sticla suflata cu metal. In jurul anului 77, istoricul roman Pliniu, in a sa „Istorie naturala", ne spune ca in Cetatea Eterna oglinzile erau suflate cu foita de aur.
In secolul al XI-lea, oglinzile de buna calitate, din sticla, erau produse in Spania maura. Candva la inceputul Renasterii, mestesugarii au perfectionat o tehnica de tratare a sticlei cu un amalgam de mercur, tehnica preluata de mesterii venetieni care, astfel, in secolul al XVI-lea au devenit renumiti pentru arta oglinzilor de Murano. Ulterior, tehnica s-a raspandit in Europa, fiind preluat de mari sticlari precum cei din Saint Gobain (Franta) si Boemia (Germania). Este momentul in care oglinda inceteaza sa mai fie un simplu accesoriu si devine obiect decorativ. Reprezentativa pentru folosirea oglinzii ca detaliu arhitectural este, in aceasta perioada, grandioasa Galerie a Oglinzilor din Palatul Versailles (Paris).
Inventarea oglinzii suflate cu argint, in 1835, este atribuita chimistului german Justus von Lieblig si duce la posibilitatea producerii oglinzilor pe scara larga, datorita reducerii costurilor. Aceasta tehnica a fost mentinuta pana aproape de zilele noastre, cand elementul argint a fost inlocuit cu aluminiul.
Exista doua tipuri de oglinzi: plane si curbate. Prima dintre ele reda o reflectie corecta imaginii, motiv pentru care, in arhitectura, este folosita in special in spatiile restranse, pentru a crea impresia de perspectiva. Oglinda curbata distorsioneaza imaginea reflectata, drept pentru care designul interior o foloseste ca detaliu inedit pentru redirijarea luminii spre un punct anume. Insa despre toate aceste utilizari ale oglinzii in designul contemporan, citeste pe larg aici.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia