Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

In cautarea centrului!


1
2
3

Unul din conceptele dupa care se ghideaza un designer profesionist in amenajarea unei incaperi este stabilirea, prin elementele de design folosite, a punctului central al camerei respective. Acesta reprezinta detaliul-cheie care focalizeaza intreaga atentie a unui persoane care intra in incapere: fie elementul care „iese" din decor, fie cel care esentializeaza intregul design într-o singura concluzie estetica. Desigur, pentru un profesionist identificarea acestui punct este o sarcina mult mai simpla decat pentru un amator: punctul poate un element „de durata" in amenajarea respectivei camere (mobilierul, un detaliu arhitectural), ori unul mai „efemer" (textilele, decoratiunile).
Dar si tu singur, ca neprofesionist, o poti face, si asta chiar in cadrul unui ambient deja amenajat. Cum? Pornind de la o idee extrem de simpla: in camera respectiva, punctul central trebuie sa reflecte personalitatea individului care locuieste in ea. Astfel, intr-o camera de copii, un detaliu care poate crea punctul central al camerei este un raft pentru jucarii (1) care sa etaleze „comorile" copilului: papusi, animale de plus, jocuri de lego etc.
În dormitorul matrimonial, un pat cu baldachin poate spune lucruri contradictorii. Un baldachin vaporos, de organza, asezat pe un cadru din fier forjat cu volute suple, spune despre proprietarul camerei ca are un atasament vizibil la romantism. Un baldachin „sezonier" (2), amenajat in vremea sarbatorilor de iarna cu scopul de a da patului un aspect de pom de Craciun, spune, dimpotriva, ca proprietarul un noncoformist incurabil.
Livingul, zona cea mai vizitata de musafiri, poate avea punctul focal pe un obiect de arta de dimensiuni mari ori pus in valoare de un anume joc de lumini, pe un obiect de mobilier intentionat disonant fata de restul amenajarii (un scrin de-al bunicii încadrat într-un ambient contemporan), ori, si mai provocator de atat, pe o lipsa sesizata ca atare, insa substituita mental de privitor cu o senzatie anume. Iata de pilda, cum mobilierul minimalist al unei game propuse de Tema Home (3) se regăsește perfect încadrat de un perete complet alb, nesubliniat de niciun tablou, a carui culoare, intens pusa in valoare de lumina naturala puternica, constituie punctul de atractie al incaperii si substitutul ideii de calm si simplitate pe care aceasta o ilustreaza.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din România