Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Green Design


Cu totii stim ca resursele planetei noastre sunt limitate si ca balanta naturala a lumii noastre s-a dezechilibrat. Toxinele si produsele provenite din fabrici nu  dauneaza numai mediului, ci si sanatatii noastre. Suntem o societate bazata pe consum, cu o dorinta permanenta de produse noi, dorinta ce nu se va schimba, deoarece este inscrisa in modul nostru de vietuire moderna.

Cum poate designul sa faca diferenta? Ce poate designul sa schimbe? Designul reprezinta o evolutie continua si o forta creatoare ce schimba concepte fundamentale. Sunt nenumarate cercetari in domeniul tehnologiilor, materialelor si proceselor de fabricatie, fara a mai mentiona noile trenduri si stiluri in design. Integrarea cunostintelor ecologice in practica designului a devenit mai mult decat o necesitate, iar designerii joaca un rol cheie in promovarea practicilor de eco-design, deoarece ei nu sunt numai inovatori stilistici, ci si factori decizionali in procesul de fabricatie a obiectelor.

 

Designul prietenos cu mediul (eco-friendly) se refera la stilistica produselor folosite astazi, luand in considerare durata de viata si capacitatea de degradare a obiectelor, pentru a proteja mediul de maine.

 

Green design este un concept integrator, ce cuprinde creativitatea si transpunerea ei in realitate - materialul folosit in executie (fiecare material are o istorie a lui in spate, de la lemn si otel, la aluminiu si fibra de carbon - de obicei, este o istorie a poluarii aerului si apei, a distrugerii padurilor), provenienta materialului (materia prima folosita nu trebuie sa provina din surse ilegale, cum ar fi, in cazul lemnului, defrisarile forestiere ilegale, si nu trebuie sa distruga mediul in nici un fel), prelucrarea lui in siguranta (atat pentru oameni, cat si pentru mediu), durata de viata a produsului de design (uzura fizica si uzura morala: demodarea), reciclabilitatea produsului (care trebuie sa se poata repara sau recicla corect in functie de componentele sale).

 

Conceptul eco-design-ului merge de la obiectele mici, folosite zi de zi, pana la proiectarea cladirilor, oraselor si a peisajelor. Este un trend in continua expansiune, care cuprinde arhitectura (prin reducerea impactului asupra mediului inconjurator in timpul productiei de materiale de constructie si in timpul constructiei, prin proiectarea de cladiri care sa se integreze armonic in mediul natural etc.), arhitectura peisagista (designul pentru spatiul exterior, plantarea copacilor pentru a sustine anumite portiuni de teren, pentru a proteja cladirile de vant si soare), designul interior (prin gasirea gasirea solutiilor de amenajare eco-friendly, plecand de la finisaje, mobila, texturi si pana la surse de energie alternativa, economisirea resurselor existente si reciclare) si fashion design (abordarea ecologica a designului hainelor si accesoriilor, atat prin folosirea de materiale "green", cat si prin reciclarea pieselor demodate).

 

Green design-ul presupune o relatie intre client si designer. De obicei, clientul cere designerului sa dezvolte un produs sigur, ergonomic, care sa respecte standardele de calitate. Insa clientul trebuie sa ceara si ca produsul in sine si producerea lui sa respecte si sa protejeze mediul.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia