Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Camera copilului


Camera copilului este, cu siguranta, un spatiu ludic ce trebuie utilat si decorat in functie de varsta copilului, si de personalitatea acestuia.

 

Mobila din camera copilului e bine sa fie speciala pentru copii (deoarece are proportiile corecte si indeplineste standardele de securitate). Ca recomandare, materialele folosite la decorarea camerei copilului ar trebui sa fie naturale (lemn, lana, bumbac, vopsele nontoxice, tapet din fibre naturale etc.).

 

In general, pentru amenajarea acestei camere ai nevoie de patut cu sertare de depozitare (sertarele pot fi gandite ca niste cutii usor de accesat de catre copil sau cu trepte pentru urcarea in pat, cand micutul creste), masa de infasat (cand copilul este mic), comoda, dulap,  fotolii mici si amuzante (pouf-uri, tabureti), rafturi si polite prinse pe perete, mici cuiere (pe care se pot aseza hainute, jucarii etc.), masuta cu scaun perdele si draperii (din materiale naturale), baldachin pt patut (baldachinele creeaza, in general, o atmosfera minunata), covoare (puteti alege covoare mici si pufoase, pentru a stimula senzatiile tactile ale copilului; in acest sens, mai multe covorase cu texturi diferite vor fi foarte interesante pentru micul explorator), corpuri de iluminat amuzante, suspendate sau aplicate pe pereti (exista o gama larga de corpuri de iluminat pentru copii, fabricate din diverse materiale), cutii pentru depozitat jucariile (care pot fi din lemn, prevazute cu sisteme de siguranta pentru a nu prinde accidental degetelele copilului ori din materiale textile, asezate pe podea sau suspendate la nivelul copilului), decoratii murale (picturi murale, tapet etc.),  decoratiuni (rame de pentru pozele bebelusului, mici tablouri etc.), birou si noptiera (cand copilul mai creste).

 

Poate ca cele mai utile lucruri din camera unui copil sunt jucariile. Pentru ele, trebuie gasite solutii de depozitare, care sa ordoneze spatiul, dar care sa fie accesibile si copilului. Este frustrant sa ai o jucarie pusa sus pe un raft, la care sa nu poti ajunge...

 

Camera trebuie izolata fonic si termic si trebuie sa aiba o buna iluminare naturala. Pavimentul trebuie sa fie unul cald, deoarece cel mai bun si mai sigur loc de joaca al copilului este podeaua (se poate opta pentru pavimente din lemn; lemnul este un material cald).

 

Siguranta copilului in camera, si in toata casa, este prioritara. Trebuie aleasa mobila cu linii rotunjite, iar corpurile suspendate trebuie sa fie bine asigurate pe pereti. Este bine ca sertarele, usile si prizele sa aiba sisteme de siguranta, pentru a evita accidentarea, iar snururile si cordoanele pentru draperii nu ar trebui sa existe in camera micutului.

 

Poti opta pentru piese de mobilier si decoratiuni care sa se incadreaze intr-o anumita tema (motive vegetale, personaje din desene animate etc.) sau care sa aiba tematici diferite. Sfatul nostru este sa creezi o ambianta vesela, evitand monotonia (aceeasi culoare care circula prea mult in incapere poate deveni obositoare, cum ar fi, de exemplu, o singura nuanta de roz la tot mobilierul, peretii zugraviti in roz, perdele roz etc., acelasi iepure care decoreaza lampa, patul, perdelele, masa, taburetul, covorul... devine un iepure plictisitor). De asemenea, poti iesi din tipare optand pentru alte culori dominante ale spatiului decat cele "clasice" (roz pentru fete si albastru pentru baieti); copiii au nevoie de toate culorile, nu numai de una singura (asta nu inseamna sa facem un "curcubeu" din camera copilului, dar nici sa nu folosim in exces o singura culoare "predestinata").

 

Sunt piese de mobilier care pot fi utilizate o perioada mai mare de timp, cum este, de exemplu, patul ajustabil (cand copilul creste, patul se extinde si el, economisind din bugetul familiei) sau un dulap incapator.

 

Daca la varste mai mici, copilul nu poate decide asupra decorarii camerei sale, preadolescentul isi poate exprima liber dorinta de decorarea a camerei sale, dorinta de care trebuie tinut intotdeauna cont.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia