Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Ce inseamna?


Designul de interior a fost initial o ramura a arhitecturii, dar care acum se desprinde tot mai mult de domeniul din care face parte, capatand statutul de disciplina de sine statatoare ce presupune imbunatatirea conditiilor de viata prin crearea unui ambient ce imbina atat principii estetice, cat si de ergonomie si antropologie ce cresc functionalitatea si calitatea spatiilor interioare.

In formularea unei decizii de design intervin mai multi factori. Este vorba despre spatiul insusi, cu dimensiunile si constructia lui, cu potentialul si limitele lui. Apoi trebuie luata in considerare destinatia spatiului respectiv, pentru munca sau relaxare, pentru intalnire sau rugaciune, comercial sau de invatamant. Exista o semnificatie a oricarui spatiu, care il investeste cu autoritate, securitate, intelepciune, succes, dandu-i o alura fie senina fie ludica. In afara acestora mai sunt consideratiile practice (accesul, iluminarea, acustica, spatiile de depozitare) si cele de sanatate si de protectia muncii (prevederile pentru persoanele cu nevoi speciale etc.).   

Procesul de creare a designului interior urmareste o metodologie sistematica si coordonata, incluzand cercetarea, analiza si integrarea cunostintelor in procesul creativ, prin care nevoile si resursele clientului sunt satisfacute rezultand un spatiu interior care corespunde scopului proiectului.

Designerul de interior este cel care face ca aceste lucruri sa se intample, el face urmatoarele lucruri de fiecare data cu acelasi entuziasm:
analizeaza clientul, stilul sau de viata si nevoile acestuia;
integreaza concluziile prin cunostintele sale de design interior;
formuleaza concepte preliminare de proiectare, care sunt adecvate functional, estetic;
dezvolta si prezinta recomandarile finale de design;
pregateste materiale de prezentare, simulari, proiecte de executie detaliate;
colaboreaza cu alte servicii profesionale de practicieni licentiati în domenii tehnice (mecanice, electrice, sanitare etc.) pentru realizarea proiectului si pentru respectarea normelor in vigoare;
pregateste si aplica ofertele si documentele contractului ca agent al clientului;
evalueaza proiectarea si implementarea de solutii in timpul si la incheierea proiectului.
Aceasta este definitia tehnica a designului de interior, conform cu National Council for Interior Design Qualification, dar designul este mai mult decat imbunatatirea conditiilor locative, este o arta, o profesie interdisciplinara complexa, un proces cultural.

Profesia de designer de interior furnizeaza servicii de cercetare, dezvoltare si implementare a planurilor, punand in practica necesitatea ca interiorul unui spatiu sa imbunatateasca semnificativ calitatea vietii, sa creasca productivitatea muncii si sa protejeze viata, sanatatea si bunastarea persoanelor. In acest scop, designerul pune la dispozitia clientilor sai urmatoarele servicii:  
1. Planificare
analizeaza resursele proiectului si limitarile acestuia; identifica toate cerintele de viata si siguranta; 
intocmeste grafice de lucrari, planuri de lucru si bugete;
analizeaza cerintele spatiului si obiectivele designului;
integreaza cautarile cu experienta si cunostintele acumulate in designul de interior; 
determina nevoia si recomanda specialisti in anumite discipline (structuristi, instalatori etc.).
2. Propunere conceptului de design
formuleaza planurille preliminare si conceptele de design corespunzatoare spatiului;  
descrie caracterul, functia si estetica proiectului.
3. Dezvoltarea designului  
dezvolta si prezinta clientului spre aprobare finala recomandarile de design pentru: planificarea spatiului; aranjarea mobilierului; pereti, ferestre, podea, respectiv interventii asupra tavanului; finisaje, culori, sanitare; instalatie electrica, iluminat, tehnologia audio-vizuala si comunicatiile;
propune obiecte de arta, accesorii si decoratiuni;
propune bugete; 
prezinta, prin mijloace media, desene, schite, perspective prin randari, ajutandu-se cu exemple si fotografii din reviste sau alte lucrari executate. 
4. Propunerea documentelor contractuale 
pregateste - spre aprobarea clientului - schitele de lucru si specificatiile pentru constructia interioara (care nu este de rezistenta), materiale, mobilier, textile etc.;
colaboreaza cu servicii profesionale ale consultantilor sau furnizorilor specializati din domeniile mecanica, arhitectura, electricitate, constructii si identifica furnizorii calificati; 
pregateste documentele de licitatie, colecteaza si selecteaza ofertele; 
asista clientul la incheierea contractelor cu furnizorii.
5. Administrarea contractului
administreaza documentele contractuale in calitate de reprezentant al clientului; 
confirma obtinerea aprobarilor necesare; 
verifica si aproba schitele si mostrele furnizorilor pentru a certifica faptul ca ele respecta conceptul de design; 
efectueaza vizite de lucru si inspectii pe teren la lucrari; 
asigura dirigentia de santier: monitorizeaza stadiul lucrarilor si livrarile furnizorilor; 
urmareste instalarea mobilierului, textilelor si echipamentelor; 
pregateste lista deficientelor.  
6. Evaluare  
urmareste si evalueaza implementarea proiectului, atat in timpul executiei, cat si la finalizare.

"Uratul se vinde greu" - este sloganul lansat acum vreo patru decenii de Raymond Loewy, iar designul de interior este industria frumosului ambalata si livrata in locuinta proprie, este cadoul pe care il facem eului nostru, confortului nostru personal intr-o lume din ce in ce mai haotica si mai distanta. Pentru omul contemporan casa reprezinta locul interactiunii sociale, dar si al retragerii, spatiul in care isi traieste si isi ascunde, sau exhiba, dupa caz, sinele interior.

In aceasta lume mereu in schimbare, a promisiunilor exceptionale si a perspectivelor nelinistitoare, a izbucnirilor tehnologice incontrolabile, rolul central de formare il are designerul, amploarea întregii sfere a designului contemporan, tinde sa cuprinda toata ambianta vietii noastre. Creatiile designerului au un puternic impact social si determina comportamentul si personalitatea umana, de aceea, mai nou, viata noastra se invarte, desi nu o simtim intotdeauna, in jurul tendintelor, asteptarilor, propunerilor de life-style generate de industria frumosului - designul.

In privinta specializarilor de design interior trebuie spus ca, in Romania, designerii lucreaza in toate categoriile. Dar, in scurt timp, vom avea designeri specializati in design de interior rezidential, comercial, eco (green), HORECA (hoteluri si alimentatie publica). 

Cum ajungi designer de interior? Daca vrei sa fii designer doar ca hobby, pentru ca ti se pare ca ti se potriveste, poti sa urmezi un curs de specializare, dupa care sa te duci in casa vecinului si sa-i arati toate greselile comise... Insa daca ai o adevarata pasiune pentru acest domeniu, te poti inscrie la Facultatea de Design Interior sau la una din facultatile de arte plastice din tara. Pentru aprofundarea studiilor, poti incerca o specializare in strainatate. Practica este deosebit de importanta in acest domeniu, in care arta trebuie imbinata cu organizarea de santier si cu psihologia; si pentru aceasta s-ar putea gasi solutii, deoarece numarul firmelor de design este in continua crestere.  

Designul transforma viata noastra personala si sociala in clipe de neuitat, traite in spatii deosebite, ne transfigureaza in personaje de film, in eroii pe care ii admiram, decorurile schimba realitatea, o fac noua, spectaculoasa, fastuoasa, glamour, sofisticata, mimimala, exotica... asa cum vrem... Traim in fiecare zi intr-un univers nou, creat dupa dorintele, visele si aspiratiile noastre, suntem creatorii imaginii noastre exterioare ce ne reprezinta in totalitate visele launtrice. Aceasta reprezinta designul pentru noi... si ceva in plus, de fiecare data nou.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia