Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Ce stil?


Este normal ca multi dintre clientii care cauta un designer de interior sa nu cunoasca terminologia sau limbajul din lumea designului de interior. Clientul stie ce ar vrea, macar ca idee, in cazul majoritatii. Acest articol vine in sprijinul clientului care doreste sa-si defineasca stilul de design dorit pentru spatiul sau.
In continuare ne propunem sa-ti prezentam un set de informatii utile despre ceea ce exista pe piata designului de interior azi, la noi si in lume. 

Stilul in design, ca si stilul arhitectural, este un concept vast, destul de dificil de definit. Exista mai multe tipuri de "stiluri", iar ele au fost definite uneori ca tendinta de larga raspandire, cum au fost umanismul, neoclasicismul, curent definit de architect ca purismul, structuralismul, "eticheta" aplicata retrospectiv ca protoclasicism, manierism, reprezentarea unei ideologii, de exemplu pietism, totalitarism, tendinta regionala, de exemplu shintoism, usonianism (cf. Jeremy Melvin, ...isme, sa intelegem stilurile arhitecturale, Editura Rao, 2007). Alteori, stilurile din designul interior sunt propuse de istorie (retro, country, clasic, modern, contemporan etc.), de regiune (unele particularitati pentru anumite tari, conform carora putem vorbi de un stil oriental, spaniol sau italian, de exemplu) sau de tehnologie, cum este cazul eco-designului astazi (cf. Francisco Asensio Cerver, Interior Design Atlas).

Stilurile pot coexista, iar preocuparea institutionalizata pentru un stil anume in arhitectura si design interior nu a aparut decat incepand cu 1830, cand arhitectura a intrat sub sfera politicului, iar alegerea stilului a devenit o optiune ideologica. In secolul XXI designul incearca sa se elibereze de sub incorsetarea unui stil si a unei categorizari exacte, acum se poate vorbi mai mult despre tendinte in design, ce pot coexista in ciuda faptului ca la prima vedere pot parea contradictorii, ca, de exemplu, neobarocul si minimalismul.

Aceasta distinctie dintre stiluri fiind facuta, vom intelege mai usor faptul ca o casa nu reprezinta exponentul unui singur stil sau a unei tendinte, ci un mix armonios de tendinte si stiluri pornind de la arhitectura si ajungand pana la designul de interior, ce trebuie sa fie cat mai profesionist realizat pentru ca rezultatul sa fie impresionant, dar si unitar.

Pentru a initia un proiect de design interior trebuie sa incepem prin a face un mic studiu asupra lucrurilor care ne plac si pe care le dorim in viata noastra si asupra mesajului pe care vrem sa il transmitem printr-o anumita amenajare despre noi, despre stilul nostru de viata, gusturile si asteptarile noastre. Interiorul unui spatiu depinde de oamenii care locuiesc in acest spatiu, de personalitatea lor si ii influenteaza, intr-o anumita masura, pe toti cei care vor intra in acest spatiu. Asadar, definirea stilului sau a amprentei personale presupune o cunoastere de sine, a persoanelor care locuiesc in spatiul respectiv, dar si a dorintei de influentare a celor care viziteaza spatiul destinat amenajarii.

Pentru inceput este bine sa aduni toate informatiile necesare alegerii unei tendinte generale dupa care se va face amenajarea, sa te analizezi si sa cauti imagini, culori, idei care te inspira si pe care le doresti aproape tot timpul; de exemplu, e bine sa stii daca iti plac texturile naturale, in, sac, bumbac sau, dimpotriva, cele lucioase, metalice, industriale, daca iti plac nuantele calde, discrete sau culorile vii, tonice, e de stiut daca te simti bine in spatii mici confortabile sau in interioare foarte deschise... Sunt multe lucruri de aflat pe care e bine sa le notezi si sa le pastrezi pentru intalnirea cu designerul tau care te va ajuta sa integrezi aceste lucruri in designul casei. Poti sa te documentezi apleand la revistele de specialitate, de la emisiunile TV sau de la prieteni sau cunostinte. E recomandabil sa-ti notezi tot ce-ti place. Acest proces, de obicei, este de durata.

In continuare, prezentam pe scurt cateva caracteristici ale unor stiluri des intalnite in designul de interior la nivel international (prelucrare dupa www.hgtv.com).

English Country
Un stil relaxat, confortabil, o interpretare a designului englezesc traditional.
Culori vii si stralucitoare ce evoca o gradina iar texturile puternice ale lemnului, pietrei si fierului leaga interiorul de exterior.
Textilele includ covoare brodate, materiale cu imprimeuri florale si pleduri cu franjuri.
Mobilierul este in tonuri ce pornesc de la negru lucios la culoarea pinului. Culori reconfortante, florale. Interioarele cu tenta rustica au culori mai estompate, pe cand paleta stralucitoare si vie poate fi intalnita in mod traditional in mai toate celelalte interioare.
Decor - elementele specifice includ vase de portelan aranjate pe pereti, plante uscate inramate si peisaje in rame de lemn sau aurite patinate.
Accesorii - fotografii cu rame argintii, sfesnice de cristal, vaze cu flori proaspete, perne cu motive florale brodate, pereti tapetati.

Mediteranean
Originar din tarile din nordul Mediteranei, ca Spania, Grecia, Italia, este adesea denumit stilul spaniol modern.
Mobilierul oscileaza de la simplu si functional pana la formal si superficial. Piese mici cu picioare ornate si feronerie adesea patinata.
Peretii sunt predominant texturati. Culori ce se doresc ecouri ale marii si cerului Mediteranei, dar si teracota, lavanda si galbenuri. Mozaicurile impodobesc adesea interioarele mediteraneene, pe pardoseli, pereti sau chiar pe blatul meselor.
Accesorii - urne din bronz patinat, corpuri de iluminat filigranate, ecrane de semineu din fier forjat sunt tot atatea exemple de influente marocane asimilate in stilul mediteranean.
Texturi - straturi de vopsea cu un delicat aspect de manualitate si erori voite, texturi similare cu nisipul, ce adauga profunzime vizuala.

Arts & Crafts
Miscarea Arts & Crafts a fost o reactie la tendinta de productie de serie a revolutiei industriale, dar si la ornamentatia greoaie a epocii victoriene. Foarte popular incepand cu 1900, se remarca prin linii simple si puternice, cu imbinari vizibile ale pieselor de mobilier si decoratii putine. Materialele folosite includ metalul, vitraliile, faianta si gresia pictata si textile cu motive florale stilizate.
Culori - lemn brun roscat pentru mobila, auriu sau cupru patinat si mica pentru abajururi. Accentele de culoare includ verde inchis, albastru safir, roz prafuit plus intreaga paleta de culori neutre.
Iluminat - abajururi din mica si sticla prinse in arama batuta.
Mobilier - piese bine proportionate, cu linii puternice, cu finisaje excelente, ocazional cu accente de metal batut. Mobilierul se propunea a fi functional si rezistent.

Romantic
Un stil comfortabil care apeleaza la simturi prin materiale usoare cu modele florale. Mobila pictata, draperii si aranjamente florale.
Mobilier - feminitatea este cheia unui spatiu decorat in stil romantic.
Culorile sunt in tonuri estompate, pale - albastru pal, roz antic, alb cremos.
Materialele folosite sunt cele usoare si vaporoase. Matasea trebuie sa fie pe locul intai.

 

 

Tropical
Stilul cuprinde ornamente cu motive tropicale cum ar fi copaci de ananas si plamieri, mobila confectionata din lemn exotic si plante uscate inramate.
Culorile sunt influentate de palmieri si de cerul insorit. Si reflecta cultura si istoria regiunii.
Mobila si finisaje - se foloseste lemn tare cum ar fi cel de tec. Materialele naturale (frunze de banan si ratan) sunt folosite pentru a impleti scaune, canapele si mese.
Materiale - cauta materiale imprimate cu palmieri si plante tropicale si cu culori intense. Mai poti folosi matasea tailandeza si lana imprimata cu flori.

Toscan
Interioarele decorate in stil toscan cuprind un "look" rustic, scaldat de soare, caracterizat de pardoseala de piatra, mobilierul simplu si elegantele accente de fier.
Peretii sunt finisati cu modele texturate si desene in ulei.
Culorile sunt cele ce amintesc de dealurile Toscanei: maro, roz inchis, bleumarin si visiniu.
Pardoseala - placi de teracota, piatra mozaicata si dusumele.
Accesorii - lumanari cu suport metalic ce reamintesc de tema rustica. Obiecte de ceramica pictate.


Eclectic
Este un fel de "colaj" al stilurilor din perioade diferite, legate prin utilizarea unor culori, texturi, forme sau finisaje comune. Paleta cromatica este foarte variata, dar este bine ca aceasta sa fie legata prin cateva culori neutre.
Mobilierul ia in considerare elementele comune de finisaj si materialele pieselor ce se combina sau creaza elemente (vopsea, textile) si structuri care sa le apropie.
Finisaje - un look eclectic este definit de o multitudine de combinatii si finisaje diverse. Totusi, pastreaza elemente de legatura intre componentele interiorului. De exemplu, o lampa de bronz in contrast cu un suport de culoare alba va avea corespondent in tonurile aurii ale decoratiilor aplicate pe albul plafonului. Este recomandat totusi, in acest caz, sa apelezi la un designer de interior.

Contemporan
Stilul contemporan cuprinde toate tendintele de la sfarsitul secolului XX. Linii moi, forme rotunjite. Interioarele contin elemente neutre, dar si culori puternice si se concentreaza pe simplitatea liniei si a formei.
Culori - interioarele se limiteaza la combinatii tone-sur-tone, cu palete de brun, crem si alb pur. Pete puternice de culoare se regasesc adesea pe zone de pereti, covoare si obiecte de arta.
Iluminat - designul corpurilor de iluminat le transforma in obiecte de arta de sine statatoare. Lampile au linii drepte si finisaje metalice.
Mobilierul - piese cu linii curate, siluete fine, suprafete fara sculpturi sau ornamente. Lemn in culori deschise, artar sau paltin, cu accesorii din vitralii, otel, nichel sau crom.
Tesaturile naturale, cum ar fi matasea, lana sau bumbacul, sunt folosite pentru aspectul texturii si al nuantelor neutre. Totusi, modele viu colorate sunt intalnite in covoare sau perne.

Pentru a realiza o alaturare armonioasa de elemente cromatice, elemente arhitecturale si de design (mobilier, lumini, obiecte decorative etc.), cel mai bine este sa consulti un specialist ce va cristaliza intr-un concept unitar toate aceste informatii si idei si va crea o solutie unitara de amenajare, ce va avea la baza dorintele fiecarui membru al familiei si va tine cont atat de functionalitatea, cat si de estetica locuintei tale.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia