Primul Portal de Design Interior

Decor Interior

Proiectare


Designul de interior este o profesie interdisciplinara complexa, in care elementele creative se imbina cu solutiile tehnice pentru a crea un ambient estetic si functional ce va imbunatati viata ocupantilor sai. Fireste, in design elementul estetic primeaza si el este cel care ne determina sa apreciem un interior ca fiind frumos sau urat, spectaculos sau banal, clasic sau modern etc. Putini stiu, dar cei care acum isi decoreaza sau isi construiesc o casa, invata ca in spatele unor solutii ce par a fi doar frumoase sau interesante se afla multe calcule si multe cunostinte tehnice123.

Desenele, schitele, proiectele pe care un designer de interior le realizeaza vin in sprijinul clientului, dar si al echipei de specialisti in diverse domenii cu care acesta trebuie sa lucreze pentru finalizarea proiectului (electricieni, ingineri, instalatori etc.). O armata de oameni lucreaza la o casa si toti au nevoie de schite, planuri, detalii tehnice de executie si de materiale de la designer, de aceea acuratetea planurilor si exactitatea dimensiunilor prelevate din santier printr-un releveu specializat simplifica mult munca echipelor de constructori.

In realizarea planurilor, a propunerilor de ambientare trebuie tinut cont de principiiile durabilitatii ecologice, dar si de principii antropologice si ergonomice de compartimentare, de pozitionare in functie de fluxurile firesti ale unei locuinte. Alte considerente de amenajare, cum ar fi Feng Shui, sunt la fel de indicate pentru a crea un interior armonios in aflat intr-o legatura perfecta cu natura si cu locatarii casei. Exista numeroase teorii cu privire la aceste tipuri de amplasare a mobilierului si diverselor obiecte, pe care un designer profesionist vi le va prezenta pentru a face din casa dumneavoastra un mediu cat mai sanatos, confortabil si sigur pentru toti membrii familiei.

Paleta cromatica pentru o casa trebuie selectata astfel incat sa aduca un confort pshihologic, estetic, functional, celor care locuiesc acolo, ea trebuie sa fie in conformitate cu dorintele locatarilor si sa le confere o dispozitie buna, oricand se afla in casa. Alaturi de culori, materialele alese trebuie sa fie ecologice, de cea mai buna calitate, sa nu fie tratate cu substante chimice nocive, ce pot, in timp, sa deterioreze calitatea vietii locatarilor. Un design reusit protejeaza viata celor care traiesc in spatiul amenajat pentru ei.

Printre schitele cele mai folositoare pe care un designer le pune la dispozitia clientilor sai sunt cele care specifica amplasarea electricelor si sanitarelor; acestea usureaza munca echipelor de instalatori, dar mai ales asigura casei functionalitatea de baza. Intr-o casa, luminile sunt foarte importante, iar ahitectura s-a definit mult timp ca un joc al luminii si umbrei, al volumelor pe care acestea le subliniaza, de aceea o buna pozitionare a luminilor de la inceput va ajuta sa nu reveniti asupra muncii facute sau sa demolati si sa modificati pereti dupa finisare.

Un designer are in minte inca de la inceput amplasarea mobilierului si a elementelor de decor si el stie cel mai bine ce zone vor trebui subliniate prin lumini adiacente sau poate hotari daca o zona va primi lumina calda sau rece, lumina naturala sau artificiala, lumina difuza, sau puternica, lumina alba sau colorata; de toate aceste alegeri va depinde spectacolul de culoare si lumina de la final. La etapa urmatoare instalatiilor si finisajelor se pot intocmi deja schitele de mobilier (ce poate fi realizat la comanda), iar pentru acestea designerul va va pune la dispozitie documentatia necesara realizarii obiectelor, adica schitele cotate cu detalii de materiale si imbinari.

Pentru alte lucrari speciale de amenajari, de genul compartimentarilor din gips carton sau peretii falsi, scafele false decorative, se vor face schite separate cu detalii de executie si de marimi, toate realizate in conformitate cu normele in vigoare si cu legislatia in constructii.

Pentru toate aceste servicii pana la final designerul dumneavoastra va va asista in realizarea, alaturi de echipele de specialisti, a proiectului pana la cele mai mici detalii. Un interior reusit presupune multa munca, multe cunostinte si capacitate de coordonare, iar daca la sfarsitul unui proiect nu se intampla nici un eveniment dezagreabil este pentru ca designerul prin cunostintele si experienta sa a preintampinat toate evenimentele neprevazute.

Pe scurt, serviciile oferite de un designer sau de o firma de design pot fi urmatoarele: proiectare, consultanta, management de proiect, asistenta de santier.
Aceste servicii pot include oricare dintre următoarele sarcini:
discutii preliminare cu clientul pentru a stabili cerintele si dorintele acestuia;
furnizarea de servicii manageriale, incluzand pregătirea bugetului si a programului proiectului;
prezentarea de documentatie (reviste, carti de specialitate) pentru determinarea stilului interior;
realizarea de schite conceptuale 2d sau 3d cu definirea si compartimentarea spatiului interior;
alegerea finisajelor, materialelor si culorilor care sa conducă corespunzator catre conceptul de design si sa intruneasca functionalitatea, mentenanta, performantele pe parcursul vietii, cerintele mediului si sigurantei;
locatia electricelor si sistemelor de comunicare; planuri de plafon si lumini; materiale si finisaje; schite de mobilier;
alegerea si descrierea mobilierului, accesoriilor, echipamentelor si tipurilor de materiale, incluzand desene si detalii ale produselor;
aprovizionarea de documentatie contractuala pentru a facilita pretul, procurarea si instalarea mobilierului;
elevatii;
coordonarea si colaborarea cu alti profesionisti din domeniu, care pot asigura servicii de consultanta, incluzand arhitecti, ingineri de structura si electrice si alti specialisti;
alegerea obiectelor de decor;
constatarea si raportarea implementarii proiectului in timpul decursului pana la terminarea acestuia, ca reprezentant al clientului, intocmind raporturi de evaluare.

Legislatie Despre noi Termeni Site map Design Copyright Decor Interior 2008 Primul portal de Design Interior din Romānia